Maar liefst 50% van de zp’ers heeft niets geregeld voor later. Dat blijkt uit onderzoek. Geldt dat ook voor jou? Weet dan: niets doen nu kan later leiden tot een pensioentekort. Als je weet waar je financieel staat, kun je een plan maken.

Inzicht

Inzicht in pensioenkapitaal is eerste stap. 50% van de zzp’ers die langer dan 5 jaar zelfstandig zijn, heeft nog niets geregeld voor het pensioen. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl. Maar niets doen nu, kan later leiden tot een pensioentekort. De eerste stap is inzicht in het pensioenkapitaal dat je al hebt opgebouwd. Het begint met checken. Goed ondernemerschap begint met het maken van een businessplan. Pensioen staat helaas vaak onderaan de to-do lijst.

Feiten & cijfers

Slechts 31% van de ondervraagden realiseert zich dat ze als zzp’er geen pensioen opbouwen. Bijna de helft van degenen die voorlopig niet van plan zijn iets voor hun pensioen te regelen, geeft hiervoor als belangrijkste reden dat ze daar nu te weinig inkomsten voor hebben. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Als je maar weet waar je financieel staat, zodat je een plan kunt maken. Inzicht zorgt voor zekerheid. Gelukkig heeft 73% van de ondervraagde zzp’ers voordat ze zelfstandig werden, pensioen bij een werkgever opgebouwd. Op Mijnpensioenoverzicht.nl is te zien wat je tot nu toe hebt opgebouwd aan AOW en pensioen bij vorige werkgevers.
Check het onderzoeksrapport van Motivaction.