Op 16 februari hadden we een fraai forum met financieel experts te gast. Naast antwoorden op vragen gaven ze veel tips aan de aanwezige leden. En die wilden we jullie als zp-ers niet onthouden!

Aanwezig waren als financieel experts:

Bas Pasman – Bas is Administratie Aangifte IB voor Z(Z)P-ers

Arnoud Gelderman – Gelderman Financiële Diensten BTW/jaarrekeningen

Wim Selfhout – BPF Advies en Opleidingen Pensioen

Berton ter Doest – AATD Administratie & Belasting Consulting en Accountingbox Administratie voor Z(Z)P-ers

Niels Meijerink – Niels Meijerink Broodfonds/AOV

Tips voor je financiën:

 1. Maak een reservering voor je BTW afdracht, meerdere forumleden gaven aan dat zp-ers vaak in de problemen komen tegen de tijd dat de BTW afgedragen moet worden!
 2. Kijk eens naar aansluiting bij een Broodfonds als alternatief voor een (dure) AOV. Het voordeel is dat je ingelegde geld van jezelf blijft en je toch een vangnet hebt als je ziek wordt.
 3. De Provincie Overijssel heeft een subsidiepotje voor scholing. Er zitten wat voorwaarden aan, maar als je een opleiding wil volgen is het zeker de moeite waard om je hier in te verdiepen: Meer hierover op de site van de provincie.
 4. Ook via het UWV zijn er mogelijkheden voor gesubsidieerde scholing, ook als je geen uitkering hebt. Daar komen we nog op terug. UPDATE: budget voor scholing bijna op. Schrijf je voor 2 maart in op de site van het UWV. Deze regeling geldt ook voor zzp-ers!  
 5. Cursuskosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten, als je andere cursussen volgt t.b.v. omscholing etc. dan kun je die als aftrekpost opvoeren bij de Inkomstenbelasting
 6. Als het mogelijk is: check je inkoopfacturen: klopt het btw-nummer van je leverancier wel?
 7. Cash uitgaven kun je boeken tot maximaal €100,-. Beter is het om zoveel mogelijk te pinnen of over te maken
 8. Probeer alle zakelijke uitgaven ook zakelijk af te rekenen! Ook als je uitgaven deels zakelijk en deels privé zijn.
 9. Houdt je uren bij! (agenda, urenregistratie)
 10. Heb je verkoopfacturen naar afnemers in het buitenland? Vermeld op de factuur NAW en btw-nummer klant, verifieer het btw-nummer via de site van de belastingdienst.
 11. Tanken in Duitsland: dan kan je geen btw aftrekken, als je boven een bepaalde grens uitkomt kun je via de Belastingdienst Heerlen een teruggave aanvragen.
 12. Investeringen: minimaal €450. Daarvan mag je 28% aftrekken in de inkomstenbelasting
 13. Hou het bij (bijvoorbeeld met een tool als Accountingbox) en hou privé en zakelijk gescheiden, het liefst met een aparte (zakelijke) rekening. Dat mag ook een extra privérekening zijn (is goedkoper) voor zzp-ers.
 14. Je Pensioen of oudedagsvoorziening: je kunt in de IB een reservering maken voor de Oudedagsreserve: stort dit ook af op een (geblokkeerde) rekening! Speciaal voor zzp-ers zijn er de laatste tijd speciale initiatieven ontwikkeld. Bijvoorbeeld ZZPpensioen, BrandNewDay of BrightPensioen.